Αλέξης Κόκκος

Βιογραφικό

Σπούδασε Νομικά και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris VIII. Πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του θεσμού της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1981-1987), του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης / ΙΔΕΚΕ (Πρόεδρος 1995-1997) και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (μέλος της ιδρυτικής επιστημονικής ομάδας, 1997-2001), στο οποίο υπήρξε Καθηγητής και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ίδρυσε την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2004), της οποίας είναι Πρόεδρος. Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος του εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών (2006-2009), συνσυντονιστής του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (2009-2011) και επιτελικό στέλεχος της ΕΕΤΑΑ με αρμοδιότητα την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (1987-1990). Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του International Transformative Learning Association (ITLA).  Δημιούργησε τις μεθόδους Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία και Μετασχηματισμός Δυσλειτουργικών Αντιλήψεων, που έχουν εφαρμοστεί σε χιλιάδες σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων στη Ελλάδα και σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Έγινε συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αναβάθμιση του Ανθρώπινου Δυναμικού της Διά Βίου Μάθησης, και Επιστημονικός Υπεύθυνος της έρευνας «Η Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων στην Ελλάδα» (διαΝΕΟσις), 2020-2021.

Έγραψε 18 βιβλία και 85 άρθρα για την εκπαίδευση ενηλίκων, τη μετασχηματίζουσα μάθηση και την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση, που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Journal of Transformative Education, Convergence, LifeLong Learning in Europe, RELA, Agora, International Journal of Education and Ageing, Andragogical Studies, International Journal of Vocational Education and Training, Εκπαίδευση Ενηλίκων, κ.ά. και στους εκδοτικούς οίκους Jossey-Bass, Brill/Sense, Routledge, Nova Science Publishers, Palgrave Macmillan, Μεταίχμιο, διαΝΕΟσις.

Του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την Υποδειγματική Ηγεσία και Προσφορά του στη Διεθνή Κοινότητα Μετασχηματίζουσας Μάθησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΚΟΚΚΟΥ