Σοφία Χατζηνικολάου

Βιογραφικό

H  Σοφία Xατζηνικολάου γεννήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.  Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Δημ. Γληνός του ιδίου Πανεπιστήμιου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Δημοτικής Εκπαίδευσης  του Α.Π.Θ. στον τομέα “Επιστήμες της Αγωγής “.

Eίναι Διδάκτωρ εκπαιδευτικής ψυχολογίας του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα: «Παράγοντες ετοιμότητας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη διαχείριση πένθους». 

Το 2002 ήταν Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Από το 2012 έως 2018 ήταν Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. στην Καβάλα. Από το 2016 διδάσκει στο προπτυχιακό & μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Έχει θητεύσει ως Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας. Από το 2016-2018 διετέλεσε Υπεύθυνη για  σχολικές μονάδες στην Περιφερειακή Ομάδα Δράσεων Πρόληψης (ΠΟΔΠ) της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος στον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Αγωγής Υγείας.  

Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους στην Ελλάδα, αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει την Ευθύνη και την Επιμέλεια της Έκδοσης  του περιοδικού ‘Αγωγή Υγείας’.  Συγγράφει και επιμελείται   εκπαιδευτικά υλικά   και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά συνέδρια με ανακοινώσεις σε θέματα Παιδαγωγικά.

Είναι συντονίστρια σε πολλά ερευνητικά προγράμματα πρόληψης και εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, γονείς και παιδιά, καθώς και σε θεωρητικά και βιωματικά προγράμματα για στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων.

Πριν 10 χρόνια ίδρυσε  και είναι Επικεφαλής του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών. Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών είναι ένας  μη κερδοσκοπικός  πανελλήνιος εκπαιδευτικός φορέας,  ο οποίος  υλοποιεί καινοτόμα ετήσια προγράμματα δια ζώσης και εξ αποστάσεως,  με θέματα που αφορούν την ψυχική, κοινωνική και σωματική υγεία και ταυτόχρονα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη. Επίσης είναι Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ενεργών Πολιτών Τρίτης Ηλικίας και Ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του ΚΑΔΕΠ (κοινωνικά και Ατομικά Δικαιώματα Ενεργών Πολιτών), η οποία είναι μία μη κερδοσκοπική Εταιρεία.

Τέλος, από το 2021 είναι Διευθύντρια Συντονισμού & Οργάνωσης στον Τομέα της Εκπαίδευσης στην Ακαδημία Εθελοντισμού “HELP HELLAS”.